Wanneer u, of mensen om u heen, ernstige hinder ondervinden van snurken, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. De huisarts kan u adviseren en tips geven, daarnaast is een doorverwijzing naar de KNO arts eventueel mogelijk. De KNO arts kan bij u vaststellen waar de oorzaak van het snurken ligt, en hoe het probleem aangepakt kan worden.
Om te achterhalen of factoren als conditie, gewicht, roken, alcohol gebruik of medicijn gebruik een rol spelen, zal de arts u hierover vragen stellen. Deze factoren kunnen namelijk het snurken deels verklaren. Tevens zal de arts vragen naar eventuele keel- en neusverstoppingsklachten.
De KNO arts zal een uitgebreid onderzoek doen naar de neus en keel met een flexibele endoscoop. Hiermee worden de neus en keel tot aan te stembanden gecontroleerd om te kunnen oordelen of er vernauwingen aanwezig zijn. Indien nodig kan de KNO arts ook röntgenfoto’s laten maken en allergietesten laten uitvoeren.
Een andere mogelijkheid is een slaapendoscopie. Bij dit onderzoek kan worden bepaald op welk niveau het snurken wordt veroorzaakt. De patient wordt eerst in slaap gebracht d.m.v. een slaapmiddel. Tijdens het slapen en snurken wordt dan met een flexibele scoop door de neus in de keel gekeken. Zo kan de KNO arts beoordelen waar de bron van het snurken zich bevindt. De uitkomsten van een dergelijke slaapendoscopie legt in belangrijke mate de basis voor het behandelplan.
Gevaar van snurken: Snurken kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid, met name als men door het snurken ademhalingspauzes heeft gedurende de nacht. Voorbeelden van deze problemen zijn een vergroot risico op hartinfarcten en verlies van libido. Bij zowel snurken als OSAS kunnen deze problemen ontstaan.
Oplossingen voor snurken:
1). Operatie In sommige gevallen ligt de oorzaak van snurken in de neus. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een allergie, een scheef neustussenschot of neuspoliepen. Hierdoor kunnen verstoppingen ontstaan in de neus. In dit geval kan men kiezen voor een operatie. Door een operatie aan het neustussenschot of het operatief verwijderen van de poliepen in de neus kan de neusholte ruimer gemaakt worden. Belangrijk om te weten is dat slechts bij 10% van de geopereerde mensen die last hadden van snurken én een verstopte neus, na de operatie een verbetering is waargenomen.
Het snurken bij kinderen kan vaak verholpen worden door het operatief verwijderen van de keel- en/of neusamandelen. Op latere leeftijd kan snurken wel opnieuw optreden. Nadelen van een operatie zijn; - Medische ingreep brengt risico’s met zich mee - De kans op een succesvolle operatie is relatief klein - Niet elke operatie wordt vergoed door de zorgverzekeraars
Mogelijke gevolgen van een operatie kunnen zijn; - Pijn bij slikken - Droog gevoel in de keelholte, gevoel dat er brok in de keel vast zit - Uitsprekende van een harde “g” kan problematisch worden - De smaak kan ernstig verslechteren voor de duur van enkele weken tot zelfs een aantal maanden
2). Hulpmiddelen tegen snurken Er zijn diverse hulpmiddelen op de markt om snurken tegen te gaan. Het aanbod varieert van anti-snurk kussens tot neusspreiders die de neusingang openhouden. Afhankelijk van de oorzaak van uw snurk probleem kan een medisch hulpmiddel een oplossing zijn in het geval u niet geopereerd wenst te worden. De hulpmiddelen tegen snurken zijn te verdelen in de volgende categorieën:
Oordopjes zijn vaak één van de eerste middelen die men gebruikt om de overlast van snurken te verminderen. Echter kunnen oordoppen als onplezierig en oncomfortabel ervaren worden door de niet-snurkers. Ook anti snurk beugels worden veelal als onplezierig ervaren. Deze zijn groot en moeten gedurende de slaap in de mond gebruikt worden. Anti snurk kussens kunnen helpen om uw slaaphouding te verbeteren, en daarmee het snurken te verminderen. De resultaten van snurk kussens verschillen omdat het afhankelijk is van de oorzaak van het snurk probleem.
Tevens zijn verschillende neusspreiders op de markt, waarbij het van belang is goed te kijken welke hier besteld/gebruikt moet worden.Vele neusspreiders zijn van hard plastic en dat kan als oncomfortabel worden ervaren gedurende slaap. Tevens kunnen deze neusspreiders makkelijk uit de neus vallen tijdens de slaap.
Nieuw op de markt zijn Nosetubes, die ontwikkeld zijn in samenwerking met het Deventer ziekenhuis. NoseTubes zijn gemaakt van zacht siliconen materiaal waardoor deze goed naar uw neus vormen. Door de ringvormige segmenten vallen de NoseTubes niet uit de neus tijdens de slaap. Nosetubes zorgen voor optimale neusademhaling.
Nadelen van hulpmiddelen tegen snurken; - Sommige hulpmiddelen kunnen oncomfortabel zijn (anti snurk beugels) - Eraf halen kan pijnlijk zijn (neus strips) - Het middel werk niet of niet lang genoeg (snurk spray/anti snurk kussens) - Sommige neusspreiders kunnen gedurende de nacht uitvallen uit de neus - Hulpmiddelen om snurken tegen te gaan worden nagenoeg niet vergoed door zorgverzekeraars
Heeft u al van alles geprobeerd om uw snurk probleem tegen te gaan? Of bent u benieuwd of de NoseTubes ook helpen om uw snurken te verminderen? Probeer dan eens de NoseTubes Starterkit. Deze kunt u bestellen in onze webshop. U ontvangt dan van elke maat NoseTubes 2 stuks, zo kunt u zelf bepalen en ervaren welke maatvoering bij u het beste resultaat geeft.
Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze webwinkel te faciliteren, het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden.
U kunt deze cookies uitzetten via uw browser, maar dit kan het functioneren van onze website negatief aantasten.