Wist u dat in ongeveer 80% van de gevallen van snurken en slaap apneu, de oorzaak ligt bij de tong die achter in de keel zakt? Dit gebeurt voornamelijk wanneer men op de rug ligt. Op dat moment sluit de tong de keel af en wordt de lucht bij in- en uitademen, langs de tong geperst. Hierdoor ontstaat een trilling die het snurkgeluid maakt.
In veel gevallen is gebleken dat snurken één van de eerste symptomen van slaap apneu is.
Ik slaap automatisch op mijn rug, hoe kan dat?
Dit heeft een natuurlijke oorzaak wat vaak te herleiden is op een geblokkeerde of vernauwde neusdoorgang. Hierdoor kan ademen door de neus als lastig of zelfs onmogelijk ervaren worden. Doordat het lichaam opmerkt dat ademhaling door de neus niet voldoende is, draait men in de slaap automatisch op de rug. Doordat men op de rug ligt, zakt de mond open. Door de mond kan er meer lucht naar binnen gezogen worden en zal de ademhaling makkelijker verlopen.
Eén van de meest genoemde reacties van de partners van mensen met snurkproblemen, is dat het snurken vaak een stuk minder erg is als de partner niet op de rug slaapt. Dit kan kloppen omdat de keel dan niet dicht valt, zoals dat wel gebeurt bij rugligging.
In ons blog “10 Tips en adviezen bij slaapproblemen” geven wij een overzicht wat u kan doen om de kans op snurken te verminderen. Klik hier om het blog direct te lezen
Optimale neusademhaling is belangrijk om snurken tegen te gaan. Tevens kan een goede neusademhaling zorgen een kalmere ademhaling, doordat men bij neusademhaling meer stikstofmonoxide aanmaakt in de neus. Dit heeft invloed op de belangrijke balans van zuurstof in het bloed. Wanneer men een vrije neusademhaling heeft, kan het ademhalen als fris en comfortabel ervaren worden. Dit komt omdat de sinussen dan meer stikstofmonoxide produceren en dit voor een goede balans van zuurstof in het bloed kan zorgen.
Een optimale neusademhaling verbetert meer dan alleen het snurkprobleem, daarom moet altijd bij de neus begonnen worden om tot de oplossing van het snurkprobleem te komen.
Optimale neusademhaling, een vrije doorgang in de neus
Niet op de rug slapen
Geen alcohol vlak voor het slapen gaan
Afvallen om overgewicht te beperken
In ons blog “De gevaren en gevolgen van snurken” kunt u meer lezen over welke gevolgen snurken nog meer heeft naast het irritante zagende geluid. Klik hier om het blog direct te lezen
Veel voorkomende oorzaken van een geblokkeerde neus:
Een scheef neustussenschot
Slappe neusvleugels die ontstaan door het ouder worden.
Opgezette sinussen achter in de neus door bijvoorbeeld een allergie.
Een neus die in het verleden gebroken is geweest en niet goed hersteld is.
Poliepen in de neus die een optimale neusademhaling blokkeren, echter dit komt weinig voor.
Overgevoelige slijmvliezen, bijvoorbeeld door hooikoorts.
Op dit moment worden de volgende mogelijkheden aangeboden om snurken te stoppen en de neusademhaling te optimaliseren:
Operatie:
Een operatie aan de neus kan op veel verschillende manieren uitgevoerd worden, één van de meeste bekende is de correctie van het neustussenschot. Hier zijn echter zowel voor- als nadelen aan verbonden, laat u goed informeren door uw arts welke nadelen aan een eventuele operatie gebonden zijn. Een aantal voorbeelden van nadelen van een operatie zijn:
- Meerdere operaties zijn noodzakelijk voordat er een verbetering optreed.
- De neus kan inwendig erg gevoelig blijven.
- Het reukvermogen kan verminderen
- Een arts beoordeelt per geval de slagingskans van een operatie, in sommige gevallen is de kans op een succesvolle operatie klein. Men kijkt dan eerst naar andere mogelijkheden en ziet een operatie als laatste optie.
Neuspleisters:
Neuspleisters kunnen de neusvleugels openhouden. Echter is het verwijderen na het gebruik een pijnlijke aangelegenheid. Bovendien kan door de vettige huid de pleister ’s nachts loslaten waardoor de klachten weer terug komen. Neuspleisters zijn relatief duur. Wanneer u deze elke nacht gebruikt, kunnen de kosten hiervan aanzienlijk worden.
In het najaar van 2014 heeft televisieprogramma “Kassa” een grote test gedaan met een aantal antisnurkproducten. Naar aanleiding van dit programma hebben wij een blog geschreven met een samenvatting van de resultaten van deze test. Benieuwd naar onze samenvatting? Klik hier om het blog over de test van “Kassa” over antisnurkproducten direct te lezen.
Neussprays:
Neussprays kunnen u het gevoel geven dat uw neusademhaling verbetert. Dit gevoel is echter vaak van korte duur, met als gevolg dat steeds vaker gesprayd dient te worden om het gevoel van een open neus te houden. Neussprays laten de slijmvliezen kleiner worden en daardoor worden de bloedvaten in het neusslijmvlies ook kleiner. Het aanmaken van stikstofmonoxide gaat in dat geval ook moeilijker.
Neussprays zijn dus geen goede oplossing voor de lange termijn.
Bovendien kunnen neussprays met Xylometazoline een verslaving veroorzaken. Deze neussprays kunnen op lange termijn schade aanbrengen aan het neusslijmvlies. In gevallen van verkoudheid kunnen neussprays een goede oplossing zijn. Een gebruik van langer dan een week wordt echter ten zeerste afgeraden.
In ons blog “Neusspray verslaving: Een veel voorkomend en serieus probleem. “ leest u meer over de gevaren van een neussprayverslaving.
klik hier om ons blog over neussprayverslaving direct te lezen
Plastic neusspreiders
Er zijn een groot aantal neusspreiders op de markt. Deze houden de neus open tijdens de slaap waardoor de ademhaling makkelijk verloopt. Deze neusspreiders zijn vaak gemaakt van een harde kunststof die deels uit de neus steekt. Hierdoor kunnen deze spreiders irriteren aan het neusslijmvlies en bovendien gemakkelijk uit de neus vallen tijdens de slaap. Op lange termijn kunnen deze harde kunststof neusspreiders zelfs schade veroorzaken aan het neusslijmvlies.
NoseTubes
Met NoseTubes kunt u uw neusademhaling sterk verbeteren. NoseTubes houden de neusingang open door enerzijds te steunen tegen het neustussenschot en duwen anderzijds de neusvleugel naar buiten toe. NoseTubes zijn gemaakt van zacht kunststof materiaal, goed gekeurd voor medische toepassing en vergelijkbaar met medische silicone. NoseTubes vallen geheel binnen de neusgang en doordat ze gemaakt zijn van een zacht kunststof materiaal, niet irriterend aan de neus. Bovendien vallen ze niet uit gedurende de slaap, waardoor u de gehele nacht kunt doorslapen.
Het formaat van de neusgang kan per persoon erg verschillen. Daarom zijn de NoseTubes in drie verschillende formaten leverbaar.
Ook wanneer u ongelijke neusgaten heeft kunt u NoseTubes prima gebruiken. U kunt dan namelijk twee maandverpakkingen met elkaar combineren, zodat u zelf kunt bepalen welke combinatie voor u het beste resultaat geeft.
Afgelopen najaar hebben wij een blog geschreven over wat de NoseTubes uniek maken ten opzichte van andere producten.
Klik hier om het blog over wat de NoseTubes uniek maken te lezen.
Geen reacties gevonden.