Het komt u ongetwijfeld bekend voor, urenlang niet kunnen slapen omdat u ligt te piekeren en druk in gedachten bent. Of onrustig slapen door spanningen voor een belangrijke of hectische dag van morgen. Maar ook midden in de nacht wakker worden door een nachtmerrie of extreem vroeg op moeten staan.
Het resultaat hiervan is vaak dat men moeilijk wakker kan worden, prikkelbaar is en men kan zich doorgaans slecht concentreren. Ruim 30% van de Nederlandse bevolking heeft hier met enige regelmaat last van. Bij 15% van die mensen zijn de slaap problemen zo ernstig dat men er dagelijks hinder van ondervindt en de klachten chronisch lijken.
Afwachten is echt geen optie, soms horen wij van klanten dat men al enige jaren rondloopt met het slaapprobleem en heel graag weer goed wil slapen. Afwachten kan wanneer u de klachten pas sinds kort ervaart. Heeft u al weken of maanden slaapproblemen? Dan is het raadplegen van een specialist een must!
Op de lange termijn kan regelmatig slaaptekort somberheid tot gevolg hebben. Ook kan slaapgebrek gevaarlijke situaties veroorzaken, zoals in slaap vallen achter het stuur of verminderde concentratie wanneer optimale concentratie gewenst is. Daarbij wordt het immuunsysteem aangetast wanneer er op lange termijn sprake is van structureel slaaptekort. Hierdoor krijgt men een lagere weerstand en is men vatbaarder voor ziekten.
Het verschilt per persoon nogal waar de oorzaak ligt van een slaapprobleem. In vele gevallen gaat het om spanningen in de zakelijke- of privé sfeer. Zowel bewust als onbewust worden deze zorgen meegenomen naar de slaapkamer.
Maar slaapproblemen hebben nog meer grote oorzaken, denk hierbij aan:
- Verstoorde slaap, door bijvoorbeeld onregelmatige werktijden of een jetlag.
- Bang zijn dat men weer moeite heeft om in slaap te vallen.
- Consumptie van veel alcohol, in slaap vallen is vaak geen probleem. Maar men wordt tijdens de nacht vaak wel wakker
- Leeftijd kan van invloed zijn op de slaap, oudere mensen slapen minder diep. Bovendien vallen oudere mensen minder snel in slaap.
- Fysieke klachten kunnen vaak ook een factor zijn die de slaap kan beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan verkoudheid, benauwdheid of slaap apneu.
Het is belangrijk om uw slaapprobleem serieus te nemen. Langdurig slecht slapen kan verstrekkende gevolgen hebben voor uw gezondheid. Een aantal handige tips zijn:
Niet eten vlak voor het slapen gaan.
Sporten aan het begin van de avond.
Zorg dat uw slaapkamer goed geventileerd is en vooral niet te warm is.
Wanneer u zelf uw slaap niet kan verbeteren is het verstandig om een specialist in te schakelen. U kunt bijvoorbeeld bij uw huisarts terecht voor medisch advies, maar bijvoorbeeld ook bij een slaapcoach voor analyse of gedragstherapie.
U kunt een overzicht bijhouden van zaken die belangrijk zijn voor uw slaap.
Denk daarbij aan: tijdstip naar bed gaan, schatting hoe lang u wakker ligt, eventueel slapen overdag en fysieke klachten. Deze informatie is ook belangrijk voor uw huisarts of andere specialist om inzicht te krijgen in uw situatie.
Daarnaast kunt u bij ons ook een slaapconsult laten uitvoeren. Hiervoor werken wij samen met het landelijke netwerk van Saraja Slaapcurus. Op basis van de cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-I) ontvangt u een complete analyse van uw slaap en uw eventuele slaapproblemen.
Meer informatie over het slaapconsult kunt u vinden op: http://www.nosetubes.nl/slaap-consult
Geen reacties gevonden.